سوله یو بی ام که به سوله آمریکایی نیز معروف است توسط شرکت MIC آمریکا اختراع شد و دستگاه یو بی ام نیز در سال 1981 توسط همین شرکت به نام AMB ساخته شد. در سال 1994 با اضافهشدن نرمافزار MICROPROCESSOR CONTROL نسل پیشرفتهای از این دستگاه عرضه شد.
برای آشنایی با سوله به مقاله سوله چیست مراجعه کنید.
سوله یو بی ام یکی از انواع سوله است که بهصورت قوسی تولید میشود و سیستمی برای ساخت سوله بدون فریم با هزینه کم و طراحی آسان است. این سازهها هیچ نوع اسکلت و ستونی ندارند، بسیار مقاوم بودهاند و در واقع کارخانهای چهارچرخ هستند که سبک برنامهریزی، طراحی، تولید و نصب را در هر مکانی امکانپذیر میکند. سوله یو بی ام به شکل طاق یا U طراحی شدهاند به همین دلیل به سوله قوسی معروف هستند.
در ساخت سوله یو بی ام میتوان از سازههای پیش ساخته و مصالح مدرن مانند ساندویچ پانل هم استفاده کرد.
سوله یو بی ام از جنس ورق گالوانیزه با ضخامت مختلف ساخته میشوند که در فرایند نورد سرد تولید میشوند و توسط دستگاه UBM به پانل قوس یکنواخت تبدیل میشوند. سپس پانل در کنار هم قرار میگیرند و توسط دستگاه بههمدوخته میشوند تا ساختاری مقاوم ایجاد کنند و به دلیل طول زیاد این ورقها، دیگر قابلیت بارگیری و جابهجایی در هنگام خم شدن را ندارند. به همین دلیل باید تمامی دستگاههای ساخت سوله UBM به محل نصب منتقل شوند.
در نتیجه ساخت این سولهها برای مناطق زیر 1000 متر توجیه اقتصادی ندارد و این سازهها برای سوله که نیازی به جرثقیل سقفی ندارند بهترین گزینه است.
انواع سوله UBM
این سازهها بر اساس کاربری و شکل دارای انواع سوله به نام های T, R, Q است.
سازه Q شکل:
این سازهها به سوله زمینبهزمین معروف هستند، زیرا در این سازهها هر دو طرف سازه روی فونداسیون قرار میگیرند و به این دلیل که قوس نیز از یک پی شروع میشود. در نتیجه نیازی به ساخت دیوار پیرامونی نیست، بنابراین روش زمینبهزمین مقرونبهصرفهترین روش ساخت سوله UBM است.
سازه R شکل:
به سوله دیواربهدیوار معروف هستند، زیرا دو طرف سازه روی دیوار یا ستون قرار میگیرند.
سازه T شکل:
به دلیل اینکه یک طرف سازه بر روی زمین (فنداسیون) و سمت دیگر آن روی دیوار قرار میگیرد، به سازههای زمین به دیوار معروف هستند.
ساخت سوله UBM
این سوله یک سازه بی اسکلت بوده است که ساخت آن بهصورت مرحلهبهمرحله هست که بهوسیله دستگاه یو بی ام تولید و ساخته میشوند. در مرحلهای دستگاهی به نام سی اس یو (CSU) که برای تولید این سازه بر روی کشنده نصب میشود و پس از گرفتن اطلاعات از نرمافزار MIC PROSOFT اقدام به تولید و شکلدادن به پنل میکند. این نرمافزار همچنین با بهدستآوردن اطلاعاتی از قبیل:
طول و عرض سازه، ارتفاع مرکز سازه، میزان بار برف، میزان سرعت باد، میزان مقاومت در برابر باد و شرایط آبوهوایی را دریافت کرده و نقشه کلی سازه را طراحی میکند.
مراحل تولید، مونتاژ و نصب این سازهها باید بهصورت دقیق انجام شود، ازاینرو به تیمی حرفهای و آموزشدیده در این زمینه نیاز داریم. اجزای این سازهها را میتوان بهعنوان قطعه یدکی به هر یدککش متصل کرد و برای طی مراحل تولید و نصب به محل موردنظر انتقال داد. این سازهها با کمترین نیروی انسانی و در مدتزمان کوتاه قابلاجرا هستند؛ زیرا در سیستم UBM از پیچومهره و بست و جوش و ستون و تیر و خرپا و چسب استفاده نمیشود.
مزایای استفاده از سوله UBM
قفسهبندی در این روش بسیار سریع است و زمان صرف شده برای ساخت پروژه را کاهش میدهد و در نتیجه هزینههای جانبی را کاهش میدهد. ساخت سوله به این صورت باعث افزایش پنج برابری سرعت ساخت سوله خواهد شد. در نتیجه سولهای ارزان و مقرونبهصرفه محسوب میشود که هزینه ساخت آن نسبت به سولههای سنتی و ساختمان پیش ساخته که نیاز به نیروی کار دارد بیشتر است. بین 20 تا 40 درصد کاهش پیدا میکند.
ساختار قوس یو بی ام از نظر فیزیکی و مکانیکی بسیار مقاوم است. همچنین در برابر حوادث غیرمترقبه مانند زلزله تا 7 ریشتر و آتشسوزی و بارهای ناشی از برف، باد و طوفان تا سرعت 250 کیلومتر در ساعت مقاومت کرده است که مزیت بسیار مهمی در صنعت سوله محسوب میشود.
تغییرپذیری و قابلیت تغییر طرح سوله مثلاً با طول دلخواه و قابل تغییر به عرض 10 تا 20 متر و ارتفاع 5 تا 12 متر از دیگر ویژگیهای این سازهها است.
به دلیل استفاده از ورقهای گالوانیزه در ساخت این سازهها، مزایای ورق گالوانیزه مانند سازگاری با محیط و مقاومت بالا در برابر زنگزدگی و اصطکاک وجود دارد.
سوله یو بی ام به دلیل مقاومت در برابر آب، آتش و اکسیداسیون، سازهای بادوام با هزینه نگهداری کم است.
معایب سوله UBM
- در این سازهها امکان نصب جرثقیل سقفی وجود ندارد.
- در فصل زمستان و تابستان، تبادل انرژی و حرارت و اتلاف زیاد در این سازهها وجود دارد.
- محدودیت در ساخت سوله با دهانه و ارتفاع بالا
- برای ساخت این سازه به دستگاه UBM نیاز است و جداکردن قطعات و جابهجایی سازه غیرممکن است؛ زیرا هر دو ورق بههمدوخته شدهاند و به دلیل قوس بودن ورقها بههیچوجه قابل جابهجایی نیستند.
- به دلیل استفاده از عایق پلییورتان در ساخت این سازه برای مصارفی مانند مرغداری و دامپروری و یا دارویی و غذایی استفاده نمیشود؛ زیرا فوم پلییورتان بوهای زیادی را به خود جذب میکند و قابل ضدعفونی نیست.
قیمت سوله قوسی یا UBM
قیمت سوله UBM به متریال بهکاررفته و ابعاد پروژه بستگی دارد. شما میتوانید برای اطلاع از قیمت پروژه خود و دریافت مشاوره رایگان به مشاورین ما در مرکز پانل تماس بگیرید.