بانوشتن این مقاله سعی داریم شما عزیزان را با ورق های پلی کربنات بیشتر آشنا کنیم. با مجموعه مرکز پانل همراه باشید.
پلی کربنات چیست
پلی کربنات از دسته پلیمرهای ترموپلاستیک است که از تعداد زیادی واحد مونومری کوچک تشکیل شده است؛ منظور از ترموپلاستیک نیز هنگامی که گرم میشود به یک ماده نرم تبدیل میشود و هنگامی که سرد میشود، سفت و سخت میشود. پلی کربنات یک ورق سخت و در عین حال شفاف است که در بیشتر مواقع جایگزین شیشه میشود.
از ورق پلی کربنات در بسیاری از انواع کاربریها استفاده میشود دلیل آن هم این است که ورق پلی کربنات سبب صرفه جویی درهزینهها و انرژی شده و نسبت به شیشه دارای وزن کمتر و سبکتری میباشد.
ورق پلی کربنات همانند ساندویچ پانل به دلیل تنوع در متریال کاربرد گسترده ای در ساختمان سازی و انواع سازهها دارد به این دلیل که می تواند به راحتی بر روی هر سازهای نصب شود. ورق پلی کربنات در انواع مختلفی تولید میشود که هرکدام برای یک نوع کاربری مناسب است. در ادامه به انواع متلف پلی کربنات اشاره میکنیم.
- ورق پلی کرنات دو جداره
- ورق پلی کربنات شفاف (تخت)
- ورق پلی کربنات لانه زنبوری
- ورق پلی کربنات چند جداره
- ورق پلی کربنات سینوسی
- ورق پلی کربنات RFX
کاربرد ورق پلی کربنات
از ورق پلی کربنات در ساخت نورگیر گلخانهها، سقفهای کاذب، سقفل پل هوایی عابر پیاده، صنعت ساختمانسازی و حتی پنجرههای سوله استفاده میشود. یکی دیگر از موارد استفاده از ورق پلی کربنات، به عنوان پوشش دیوار یا سقف برای سازههای پیش ساخته مانند سوله است.
در برخی از انواع کاربریها مانند سوله در قسمتهایی از پوشش دیوار بعد از چیدن چند پانل دیواری به صورت عمودی از یک ورق پلی کربنات برای تامین نور فضای داخلی استفاده میشود. جالب است بدانید ورق پلی کربنات همانند ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی هم به صورت صاف و هم به صورت گامدار طراحی و تولید میشود.
برای پوشش سقف حتما از ورق پلی کربنات گامدار استفاده میکنند؛ اما برای پوشش دیوار هم از ورق پلی کربنات صاف و هم از ورق پلی کربنات گامدار استفاده میکنند.
از دیگر ویژگیهای پلی کربنات رنج دمایی قابل تحمل توسط این ماده است که بین 4- تا 120+ درجه سانتی گراد است. علاوه بر این پلی کربنات دوستدار محیط زیست بوده و به طور کامل قابل بازیافت است؛ ضمن اینکه مقاومت ضربهای بالایی دارد.

از دیگر کاربردهای ورق پلی کربنات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت دیوارهای جدا کننده یا پارتیشن
- ساخت سایه بان
- صنعت هواپیما
- ساخت کلاه های ایمنی، عینک طبی
- سولههای پرورش گیاهان
- شیشه ضد گلوله
- شیشههای چراغ ماشین ها
- تزئینات و پوشش کامپیوترها
- سقفهای متحرک و ثابت
- دیسکهای فشرده(DVD,CD)
- ایستگاه اتوبوس
- سقف آلاچیق
- صداگیرهای کنار اتوبان
انواع ورق پلی کربنات
ورق های پلی کربنات به طور کلی به دو شکل ساده و چندجداره تقسیم می شوند:
1. ورق پلی کربنات ساده (تخت یا فلت)
از قابلیتهای ورق پلی کربنات تخت میتوان به ارّه کردن، سوراخ کردن، جوشکاری و فرمدهی توسط وکیوم فرمینگ اشاره کرد؛ همچنین این ورق ها در نورگیر سقف و راه روها، عابر بانک ها، گلخانه ها و ورودی مترو ها استفاده میشود.
2. ورق پلی کربنات چند جداره ( دو جداره و سه جداره)
به دلیل مقاوم بودن در برابر آب و آتش، استحکام، انعطاف پذیری و شفافیت، این نوع از ورق های پلی کربنات کاربرد های خیلی زیادی دارند به طوریکه اگر شما اطراف خود نگاه کنید چند نمونه از موارد مصرفی این محصول را مشاهده مینمایید.
مزایای پلی کربنات
از مهم ترین مزایای این ورق میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- عایق صوتی و حرارتی
- وزن سبک
- مقاومت در برابر ضربه
- قابل شستشو
- نگهداری آسان
- مقاومت در برابر خراش
- مقاومت شیمیایی این ورقها در مقابل بسیاری از مواد شوینده وچسبهای موجود در بازار
- جلوگیری از اشعه سرطان زا ماوراء بنفش UV
- قابلیت انعطاف پذیری
- در هنگام آتش سوزی شعله ور نمیشوند و آتش نمیگیرنو و فقط به صورت آرام ذوب می شوند و به صورت اتوماتیک خاموش می شوند.
- مقاومت در برابر شرایط مختلف جوی نظیر باد، طوفان، تگرگ، باران و برف
معایب پلی کربنات
از معایب کلی پلی کربنات می توان گفت که این مواد در هنگام حریق شعله ور نمیشوند و فقط دودزا هستند، همچنین از شفافیت کمتری نسبت به شیشه برخوردار هستند.
ویژگی های ورق پلی کربنات
پلی کربنات ویژگیهای زیادی دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می کنیم:
- واضح و شفاف بودن ورقهای پلی کربنات از جمله مهم ترین ویژگیهای آنها به شمار میرود.
- برش آسان با استفاده از ارّهها و یا در موارد نازک تر می توان با کاتر آنها را برش زد.
- به دلیل دارا بودن خاصیت آنتی استاتیک لایه خارجی ورق ها، گرد و غبار و دوده ها به سطوح ورق جذب نمیشود.
- دارای تنوع رنگی زیادی هستند و به دو شکل رنگی و شفاف (بی رنگ) طراحی و تولید می شوند.
- پلی کربنات های ساده (تخت) دارای سه نوع صاف، مشجر و موج دار(گالشی) هستند.
- حمل و استفاده آسان
- قابلیت انعطاف پذیری بالا
مشخصات فنی و فیزیکی
پلی کربنات ها در ابعاد و ضخامت های مختلفی ساخته و تولید می شوند؛ سایزهای استاندارد ورقهای پلی کربنات: ورق های پلی کربنات ساده (3050*2050) و پلی کربنات چند جداره (1250*2050) میلیمتر هستند که در ادامه به صورت خلاصه برای شما توضیح میدهیم.

ورق پلی کربنات ساده( تخت یا تک جداره)
ورق پلی کربنات شفاف یا تخت به عایق صدا بودن معروف است و در هنگام بارش باران یا تگرگ نیز از ایجاد سر و صدا جلوگیری میکند. وزن بسیار کم و مقاومت در برابر سرما و گرما از دیگر ویژگیهای ورق پلی کربنات تخت یا شفاف به شمار میرود. این ورق با ضخامتی بین 2 الی 20 میلیمتر و عرض 2050 (mm) است و شما بر اساس نوع کاربری سازه خود میتوانید ضخامت مورد نیاز را سفارش دهید. طول این ورقها هم بر اساس سفارش مشتری قابل تغییر است.
ابعاد یک ورق استاندارد نیز در حدود 2 متر و 5 سانتی متر در 3 متر و 5 سانتی متر است.
ورق پلی کربنات چند جداره ( دوجداره و سه جداره)
این نوع از ورق پلی کربنات، یک لایه محافظ در برابر اشعه uv دارد که این ویژگی در گلخانهها دارای اهمیت است. این ورقها تنوع رنگی بسیار خوبی دارند و ظاهر زیبایی را برای کاربریهای مختلف مانند سقف سوله، پارکینگ، استادیوم یا استخر ایجاد میکنند. ورقهای دو جداره با ضخامت 2-4 و 6-8 میلیمتر، و ورقهای سه جداره با ضخامت 16 میلیمتر موجود هستند. ابعاد استاندارد این نوع از ورقها نیز در حدود 2 در6 متر است.
نصب ورق پلی کربنات
برای نصب ورق پلی کربنات سقفی از وسیلهای به نام سگدست استفاده میشود که به لحاظ ساختار و شکل ظاهری مشابه پروفیل z بوده و با استفاده از پیچ به پرلین متصل شده و ورق پلی کربنات به سگدست متصل میشود.
همچنین باید توجه داشته باشید که سطح zuv رو به بیرون باشد. قبل از نصب ورق پلی کربنات، ورق را از وجود هرگونه گرد و غبار پاک کنید و هنگام سوراخ کردن ورق مانند پیچ کردن هر وسیله دیگری قطر حفره باید تا حدودی بزرگتر از قطر پیچ باشد.
قیمت ورق پلی کربنات
قیمت ورق پلی کربنات به دلیل نوسانات بازار، بر اساس متراژ درخواستی مشتری، ضخامت، ساده یا طرحدار بودن و نوع ورق متغیر است. اگر هنوز هم در انتخاب نوع ورق و پانل خود سردرگم هستید میتوانید با مشاورین مرکز ساندویچ پانل ایران تماس بگیرید.