نصب ساندویچ پانل

نصب ساندویچ پانل

درخواست نصاب

مشاوره رایگان و درخواست نصاب متخصص مرکزپانل

۰۲۱-۲۲۲۶۷۰۰۸ | ۰۲۱-۲۲۲۶۷۰۰۹ | ۰۹۱۲۹۴۱۲۳۴۴

ساندویچ پنل مصالحی برای ساخت‌و ساز می‌باشد که لایه میانی آن از فوم پلی یورتان، پلی استایرن، اکس پی اس ، یا پشم سنگ است. همچنین پنل‌ها از طرفین به دو لایه ورق فلزی از جنس آلومینیوم، آلوزنیک و یا گالوانیزه محدود شده است. ساندویچ پانل جز مصالحی به صرفه و سبک است که امروزه در بسیاری از ساخت و سازها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در بالا سعی کردیم توضیحی مفید و کوتاه در مورد ساندویچ پل برای شما عزیزان ارائه دهیم اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری در مورد ساندویچ پانل و انواع آن کسب کنید به بخش مقالات در سایت ما مراجعه کنید. درادامه قصد داریم نحوه نصب ساندویچ پنل را به شما دوستان به مختصر توضیح دهیم. با مجموعه مرکز پانل همراه باشید.

نصب ساندویچ پنل

نصب ساندویچ پانل به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که به نوع ساندویچ پانل به لحاظ کاربرد بستگی دارد. ساندویچ پنل از لحاظ ساختاری به دو نوع ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی تقسیم می‌شود که هر کدام شیوه نصب منحصر به خودش را دارد که در ادامه طریقه نصب هر کدام را برایتان توضیح خواهیم داد.

ساندویچ پانل‌ها بجز در موارد خاص و کوچک، نمی‌توانند به تنهایی باربری ساختمان را پوشش دهند، این محصول معمولاً به عنوان دیوار و سقف غیر باربر به کار برده می‌شود از این رو نیاز به یک سازه‌ی نگه دارنده دارد که بتواند در برابر بارهای وارد بر ساختمان مقاومت کند.

از کوچکترین کاربردهای ساندویچ پانل در ساختمان‌های متحرک یا ثابت مثل اتاق‌های حمل بار تا کانکس‌ها و ساختمان های پیش ساخته کوچک یا سردخانه‌های فروشگاهی و خانگی است. پانل‌ها یا با استفاده از پروفیل و اکسسوری‌های شکل داده شده و یا به وسیله سازه‌های متداول فلزی، بتنی، چوبی و … بارهای وارده را تحمل می نمایند.

سازه‌ فلزی یکی از بهترین گزینه‌های قابل استفاده برای ساختمان‌هایی است که با ساندویچ پانل ساخته می‌شوند؛ به این دلیل که اتصالات نهایی ساندویچ پانل‌ها با قطعات فلزی محکم می‌گردد. اما این بدین منظور نیست که سایر سازه ها برای این نوع پانل‌ها مناسب نیست. با توجه به تنوع اکسسوری‌های داخل بازار و سهولت تولید ادوات جدید، ساندویچ پانل ها روی تمام انواع سازه‌ها قابل نصب هستند.

بسته به نوع طراحی معماری وسازه‌ای می توان، اتصال ساندویچ پانل‌ها را به گونه‌ای طراحی نمود که از هیچ نوع اتصال پیچی در آن استفاده نشود ولی آنچه متداول است استفاده از پیچ و پرچ‌های مخصوص برای اتصالات ساندویچ پانل می‌باشد. این روند در نصب فلاشینگ‌ها و یا سایر ادوات مورد نیاز پانلی نیز صادق است مگر اینکه طرح دیگری برای اتصالات درنظر گرفته شده باشد.

نصب ساندویچ پانل دیواری

با توجه به اینکه عمدتاً از ساندویچ پانل‌های سقفی در سقف‌های شیروانی استفاده می‌شود، بدیهی است برای ایجاد بستر مناسب برای هدایت آب‌های ناشی از بارندگی به شیب حداقل 12 درصد نیاز می‌باشد امّا شیب مناسب و پیشنهادی برای ساندویچ پانل و ورق‌های سقفی از 16 درصد به بالا می‌باشد. در شیب‌های کمتر پیشنهاد می‌گردد حتماً از مصالح کمکی برای اطمینان از آب‌بندی ساندویچ پانل‌ها استفاده شود. این مصالح کمکی می‌توانند انواع چسب‌های مقاوم نظیر پلی اورتان یا سیلیکون باشند.

در اصطلاح به تیرهای ثانویه‌ای که بار پوشش سقف را به تیرهای اصلی منتقل می‌کنند، پرلین می‌گویند. پانل‌های سقفی نیز مانند سایر پوشش‌های مشابه بر روی پرلین‌ها نصب می‌شوند. فواصل پرلین‌ها از هم به شیب سقف، بارهای موجود و باربری فشاری و خمشی پوشش بستگی دارد.

به صورت متداول فواصل پرلین‌ها 80 سانتی‌متر تا 100 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شوند، برای شرایط آب و هوایی ایران معمولاً پانل‌های با ضخامت 4 سانتی متر کافی به نظر می‌رسد. اما همانطور که گفته شد، می‌بایست ضخامت متناسب بر اساس هر پروژه و شرایط موجود بررسی و  طراحی گردد.

در ساندویچ پانل‌های دیواری نیز وضعیت بصورت مشابه است. با این تفاوت که به زیر سازی‌های مربوط به دیوار در سازه‌های فلزی، گیرت گفته می‌شود. فواصل گیرت‌ها نیز مانند سقف به بارهای موجود و باربری فشاری و خمشی پوشش بستگی دارد.

معمولاً فواصل گیرت‌ها در سازه‌های فلزی 80 سانتی‌متر تا 100 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شوند، برای شرایط آب و هوایی ایران معمولاً پانل‌هایی با ضخامت 4 سانتی‌متر کافی به نظر می رسد. اما همانطور که گفته شد، می‌بایست ضخامت متناسب بر اساس هر پروژه و شرایط موجود بررسی و  طراحی گردد.

در زیر ویدئویی از مراحل کلی نحوه نصب ساندویچ پانل برای شما تهیه کردیم.

الزامات عمومی نصب ساندویچ پانل‌ها

  • حتماً پیش از سفارش ساندویچ پانل در خصوص کاربری و تطابق محصولات با کاربری محل مورداستفاده اطمینان حاصل نمایید.
  • تهیه نقشه‌های شاپ بر اساس نقشه‌های ازبیلت و یا مورد تأیید، بهترین روش در پیش‌بینی مشکلات احتمالی است.
  • پیش از سفارش ساندویچ پانل، فلاشینگ، ملزومات و اکسسوری‌ها از تطابق نقشه‌های شاپ ساندویچ پانل با نقشه‌های معماری، سازه، تأسیسات و … اطمینان حاصل نمایید.
  • قبل از حمل و نصب ساندویچ پانل‌ها حتماً دستورالعمل‌ها و مشخصات فنی ساندویچ پانل‌ها را از تولیدکننده دریافت و مطالعه نمایید.
  • قبل از بارگیری و حمل، دستورالعمل‌های تولیدکننده را مدنظر قرار داده و همچنین نکات ایمنی و فنی را رعایت فرمایید.
  • از استقرار مناسب و ایمن ساندویچ پانل‌ها بر روی حمل‌کننده و محل انبار و دپو مطمئن شوید.
  • برای بارگیری و باربرداری از ابزار و ماشین‌آلات متناسب (جرثقیل و لیفتراک) با تعداد تکیه‌گاه کافی (استفاده از شاهین و تعداد تکیه‌گاه متناسب با طول پانل) و تسمه‌های استاندارد (استفاده از زنجیر و تسمه فلزی توصیه نمی‌شود.) که تحمل بار موردنظر را داشته باشد استفاده نمایید.
  • محل دپوی ساندویچ پانل‌ها می‌بایست آن‌ها از شرایط جوی محفوظ نگه دارد (معمولاً دمای متناسب، 15 تا 25 درجه است.) باید در نظر داشت تابش مستقیم نور خورشید و نزولات جوی به پانل‌ها و بسته‌بندی آن‌ها قبل از نصب آسیب می‌رساند.
  • محل قرارگیری پانل‌ها علاوه بر نکات قید شده می‌بایست بدون شیب باشد و از صلبیت کافی برخوردار باشد تا باعث لغزش و تغییر شکل بر اثر فشار و گذر زمان نشوند.
  • در صورت پوشش ساندویچ پانل‌ها و متعلقات با کاورهایی که می‌بایست پیش از استفاده برچیده شوند، به زمان استاندارد برچیدن و چگونگی نگهداری آن‌ها دقت نمایید. معمولاً پوشش‌های نایلونی می‌بایست علاوه بر محافظت در برابر گرما، سرما، تابش نور خورشید و نزولات جوی، طی مدت کمتر از دو هفته پس از تولید برچیده شوند.
  • فشار بندها و تسمه‌های نگه دارنده چه در زمان حمل چه در زمان بارگیری و باربرداری باید به نحوی باشد که نه باعث تغییر شکل و آسیب به مصالح گردند و نه باعث جابه‌جایی و آزادشدن مصالح از جای موردنظر شوند.
  • از دپو و هم‌جواری مواد مشتعل کننده و قابل‌اشتعال، اسیدی، قلیایی و شیمیایی در کنار مصالح خودداری نمایید.
  • در هنگام حمل، جابه‌جایی و دپوی مصالح، به نکات ایمنی و سطوح تیز و برنده مصالح توجه نمایید.

جزئیات نصب ساندویچ پانل

نصب ساندویچ پانل دیواری

ساندویچ پانل دیواری نوعی پانل فشرده شده در سه‌لایه است که از ترکیب رویه و عایق میانی تشکیل شده است. ورق‌های رویه معمولاً از جنس فلزهای گوناگون است که بسته به کاربری موردنیاز تولید می‌گردند. عایق میانی نیز معمولاً برای کنترل انتقال دما استفاده می‌شوند که یا از نوع معدنی مانند پشم سنگ هستند و یا از نوع پلیمری مانند پلی‌استایرن، اکس پی اس و پلی اورتان.

انواع متداول ساندویچ پانل‌های دیواری در ایران با ورق رویه گالوانیزه، آلومینیوم و آلوزینک و عایق میانی پلی استایرن، اکس پی اس، پشم سنگ و پلی اورتان تولید می‌شوند.

کاربری ساندویچ پانل‌های دیواری عمدتاً به‌عنوان دیوار سوله‌ها، ساختمان‌ها، کانکس‌ها، ساختمان‌های پیش‌ساخته و در سقف و دیوار کانکس‌ها، سردخانه‌ها، کلین روم‌ها (اتاق تمیز) و اتاق‌های حمل بار است. همان گونه که در “مبحث ساندویچ پانل چیست؟” توضیح داده شد، ساندویچ پانل‌ها به‌صورت خود ایستا قابل‌استفاده نیستند و نیاز به سازه‌های نگهدارنده برای انتقال بارهای وارده دارند که عموماً نوع سازة نگهدارنده آن‌ها سازه‌های فلزی هستند؛ ازاین‌رو به تمهیدات خاصی برای نصب نیاز دارند.

بسته به نوع کاربری ساندویچ پانل‌های دیواری که در سقف یا دیوار استفاده شوند و کاربری ساختمانی که در ساختمان معمولی، اتاق حمل بار، کلین روم و یا سردخانه استفاده شوند، نحوه نصب ساندویچ پانل‌های دیواری متفاوت است؛ اما آنچه مبرهن است این است که در اکثر کاربری‌ها ساندویچ پانل‌ها برای انتقال بارهای وارده و ایستایی نیاز به اکسسوری و سازه‌های نگه دارنده دارند که به تفضیل در زیر به آن اشاره شده است:

نصب ساندویچ پانل دیواری سوله‌ها

امروزه نصب ساندویچ پانل دیواری در سوله‌ها بسیار متداول است، دلیل این مورد را می‌توان در مشخصات فنی ساندویچ پانل‌ها جستجو نمود، ساندویچ پانل‌های دیواری هم سرعت نصب بالایی دارند و هم تمیز، مقرون‌به‌صرفه، زیبا، بادوام، سبک و قابل‌انطباق با شرایط ویژه تولید، علی‌الخصوص صنایع هستند. ازاین‌رو مهم است که با نحوه نصب آنها آشنا شویم:

همان گونه که اشاره شد ساندویچ پانل‌ها برای انتقال بار نیاز به سازه‌های نگهدارنده دارند. معمولاً اسکلت اصلی سوله‌ها باتوجه‌به نیازمندی‌های کاربری و سازه‌ای، مطابق با آیین‌نامه‌های ساختمانی و نظام‌مهندسی هر منطقه طراحی و ساخته می‌شوند.

بهتر است پیش از تهیه سازه‌ها، پیش‌بینی‌های لازم برای نصب ساندویچ پانل‌ها و محدودیت‌های معماری و اجرایی این نوع مصالح در نظر گرفته شود تا بتواند از صعوبت و هزینه‌های ثانویه تحمیلی جلوگیری نماید. اما نحوه نصب ساده این نوع مصالح می‌تواند استفاده از ساندویچ پانل‌ها را کم‌دردسر و سازگار با کاربری‌های مختلف نماید. ساندویچ پانل‌های دیواری معمولاً به‌صورت کام و زبانه (نر و ماده) کنار هم نصب می‌شوند.

پانل‌های دیواری می‌توانند هم به‌صورت افقی و هم به‌صورت عمودی در سوله نصب شوند. انتخاب چگونگی نصب عمودی یا افقی پانل‌ها بسیار بسته نمای معماری موردنیاز و پرت ناشی از ابعاد برش ساندویچ پانل‌هاست. وقتی جهت نصب انتخاب شد باید تمهیدات فنی نصب آن نیز مورد بررسی قرار گیرد.

یکی از نکات فنی جهت شروع نصب ساندویچ پانل‌های دیواری در نوع افقی آن این است که بهتر است پانل‌ها از پایین‌به‌بالا نصب شوند و چرخش آن به صورتی باشد که کام (نری) به سمت بالا قرار گیرد تا در برابر نفوذ آب و رطوبت احتمالی روی دیوارها به داخل مقاوم‌تر باشد.

علاوه بر این، نصب پانل‌ها نیز ساده‌تر می‌شود و این موضوع در کاهش آسیب‌دیدگی مصالح هنگام نصب نیز اثرگذار است. قبل از نصب باید به رویه‌های پانل دقت نمود تا در صورت تمایز ورق و یا رنگ پانل، سمت داخل و بیرون ساختمان مدنظر قرار گیرد. به‌عنوان‌مثال ممکن است سطح داخلی پانل‌ها از نوع پلاستیسول، رولینگ ورق، ضخامت، جنس و یا رنگ متفاوتی باشند که می‌بایست آن را در اجرا در نظر گرفت.

ضخامت‌های ساندویچ پانل‌های مورداستفاده در سوله‌ها به دو عامل اصلی وابسته است: اولی به ارتفاع و طول آزاد دیوار و فواصل زیرسازی، ازاین‌رو که هر چه طول آزاد بیشتر باشد، ضخامت دیوار بیشتر در نظر گرفته می‌شود و دیگری اهمیت تبادل دما که هر چه بیشتر باشد به ضخامت بیشتری برای کنترل نیاز دارد.

برای تخصیص فنی این مقادیر باید مطابق نظر مهندسین مشاور و نقشه‌های فنی عمل نمود؛ اما آنچه برای ضخامت ساندویچ پانل‌ها در مناطق مرکزی ایران متداول است و مورداستفاده قرار می‌گیرد ضخامت 4 سانتی‌متری برای دیوار و 5 سانتی‌متری برای سقف است و در مناطق با اختلاف دمای بیشتر یک تا دوسانتی متر به موارد فوق اضافه می‌گردد.

برای این ضخامت‌ها معمولاً به فواصل 80 سانتی‌متری تا 100 سانتی‌متری زیرسازی نیاز است درصورتی‌که بار اضافی بر روی آن‌ها قرار نگیرد. لازم ‌به ذکر است که مقادیر یاد شده صرفاً مبنای مناسبی برای انتخاب ضخامت و فواصل نیست.

تمامی اتصالات پانل‌ها در کنج دیواره‌ها، تغییر رنگ، بازشوها، اتصالات طولی، آب‌چکان‌ها، تغییر مصالح و غیره معمولاً با فلاشینگ‌های متناسب پوشانده می‌شوند. فلاشینگ‌ها بر اساس ابعاد پانل و نوع کاربری، در هنگام تولید ساندویچ پانل‌ها، متناسب با رنگ و شکل معماری در نقشه‌های شاپ مشخص و هم‌زمان با تولید ساندویچ پانل‌ها و یا پس از آن آماده و به محل کارگاه حمل می‌شوند.

برخی از فلاشینگ‌ها مانند فلاشینگ‌های آبچکان می‌بایست در زمان نصب ساندویچ پانل‌ها جاگذاری شوند و برخی دیگر را می‌تواند پس از عملیات نصب پانل، نصب نمود. طول فلاشینگ‌ها نیز مطابق با نقشه‌های شاپ و محدودیت‌های تولید کارگاه است. براین‌اساس می‌بایست برخی از ابعاد پای‌کار و بر اساس کار انجام شده برش داده شود.

باتوجه‌به اینکه برخی از ساندویچ پانل‌ها و فلاشینگ‌ها توسط تولیدکننده با پوشش‌های نایلونی کاور می‌شوند، باید در نظر داشت تا قبل از نصب نهایی آنها، نایلون‌ها برچیده شوند. راحت‌ترین روش برچیدن این نایلون‌ها به‌صورت رولی و لوله‌ای است.

باید سعی نمود این نایلون‌ها دقیقاً پیش از نصب برچیده شوند چرا که فلسفه وجودی آنجا جلوگیری از ایجاد خش و آسیب‌های جابه‌جایی پانل‌هاست، اما باید در نظر داشت، باتوجه‌به رفتار ذاتی این نوع نایلون‌ها و رنگ موجود روی ورق‌ها، عمدتاً می‌بایست تا 2 هفته پس از تولید برچیده شوند و همچنین از عوارض جوی و تابش مستقیم نور آفتاب و اختلاف دمای بین 15 تا 25 درجه دور بمانند.

نحوه نصب ساندویچ پانل سقفی

آنچه بسیار مهم است این است که می‌بایست حتماً مشخصات فنی و دستورالعمل‌های ارائه شده توسط تولیدکننده قبل از اجرا مطالعه شود و مدنظر قرار گیرد.

سازه‌های نگهدارنده ساندویچ پانل‌های دیواری یا در هنگام ساخت سوله نصب شده‌اند و یا می‌بایست پس از آن نصب شوند. در اصطلاح مهندسی به این سازه‌های نگهدارنده گیرت GIRT گفته می‌شود. مقاطع مصرفی معمولاً یا زد شکل یا یو شکل و یا پروفیل هستند.

نوع اتصالات این نوع سازه‌ها درصورتی‌که در باربری سازه‌ای دخیل نباشند و یا توصیه‌ای توسط طراح صورت نگرفته باشد باید به‌گونه‌ای باشد که تأثیری بر رفتار سازه‌ای اسکلت نداشته باشد. نوع این اتصالات عموماً مفصلی در نظر گرفته می‌شوند و اتصالات آنها یا جوشی و یا پیچ‌ومهره‌ای است.

در اصطلاح به این سازه‌های نگهدارنده، زیرسازی گفته می‌شود. زیرسازی ساندویچ پانل باید مطابق با شکل و جهت نصب ساندویچ پانل‌ها باشد. معمولاً زیرسازی‌ها اگر توسط طراح در نظر گرفته نشده باشند، عمود بر جهت نصب ساندویچ پانل‌ها در نظر گرفته می‌شوند.

بهتر است پیش از نصب زیرسازی، مقاطع را رنگ‌آمیزی نمود و پیش از نصب ساندویچ پانل‌های دیواری، تاچ آپ و لکه‌گیری رنگ در محل‌ها آسیب‌دیده و اتصالات تکمیل گردند.

شاغولی و گونیایی بودن سازه در هنگام نصب زیرسازی اهمیت ویژه‌ای دارد. سطح نهایی نصب ساندویچ پانل‌ها باید کاملاً صاف و هم‌تراز با سطح نهایی موردنیاز اجرا گردد. محل جوش‌ها می‌بایست از گل جوش پاک گردد و با سنگ صاب صاف گردد به‌گونه‌ای که خللی به  اتصال و نصب ساندویچ پانل وارد ننماید.

محل بازشو ها درصورتی‌که تمهیدات خاصی برای نصب ادوات، مصالح و یا اکسسوری خاص ندارد می‌بایست به‌خوبی پوشانده شود. معمولاً درصورتی‌که وزن و فشار بار درب‌ها و پنجره‌ها زیاد باشد، نیاز به سازه نگه دارنده دارند. این سازه می‌تواند با تلحیظ بارهای وارده با زیرسازی ساندویچ پانل‌ها مشترک باشد.

باید ابعاد نهایی را در نظر داشت و اگر ممکن بود، پیش از سفارش نهایی، ازبیلت (نقشه‌های همچون ساخت) زیرسازی ساندویچ پانل‌ها تهیه گردد تا اختلافات احتمالی پوشیده شوند.

بسته به نوع محصول، برای دیواری‌های بیرونی معمولاً حداقل یک پیچ برای هر مترمربع ساندویچ پانل نیاز است. این پیج‌ها باید استاندارد و متناسب با محل مصرف و بادوام باشند و مقدار سفت‌شدن آن باید به‌گونه‌ای باشد که پانل را کاملاً در محل خود ثابت نگه دارد.

پیچ باید به نحوی بسته شود که نه آن‌قدر شل باشند که پانل‌ها اجازه حرکت از محل اتصال داشته باشند و نه آن‌قدر سفت باشد که به سطح ورق آسیب برساند و تغییر شکل ایجاد کند. بهتر است از واشرهای مخصوص برای کاهش ایجاد تنش در محل اتصال استفاده کرد و خطر برش پانچ را کاهش داد.

مقاطع زیرسازی ساندویچ پانل متناسب به بارهای وارده انتخاب می‌شوند و می‌بایست توسط مهندس محاسب کنترل و انتخاب شوند. بارهای طراحی دیوار عموماً بار باد منطقه، ارتفاع و بارهای ثانویه احتمالی است که بسته به محل احداث و کاربری ساختمان توسط مهندس محاسب مدنظر قرار می‌گیرد.

علاوه بر انتخاب مقطع موردنیاز بر اساس خمش مجاز مقطع می‌بایست به خمش مجاز ساندویچ پانل‌ها نیز توجه نمود تا از ایجاد موارد ناخواسته جلوگیری به عمل آید.

فواصل زیرسازی ساندویچ پانل‌ها به ضخامت، نوع و محل استفاده دیوارها بستگی دارد. فشار وارده بر دیوارها می‌بایست توسط زیرسازی‌ها به سازه اصلی منتقل گردد، اما علاوه بر این موضوع باربری خود ساندویچ پانل‌ها نیز بسیار مهم است.

برای مثال ممکن است مهندس محاسب یک پروفیل فلزی با مقطع 3*80*80 میلیمتر را برای انتقال بار وارد بر یک دیوار صفحه‌ای صلب برای دهانة 6*6 متر کافی بداند؛ اما ساندویچ پانل مصرفی تحمل خمشی کافی برای انتقال این بار به یک پروفیل را نداشته باشد و نیاز به فواصل نزدیک‌تر برای جلوگیری از عدول خمش مجاز خود داشته باشد. علاوه بر این ممکن است خمش ایجاد شده توسط بار گسترده وارد بر ساندویچ پانل مناسب به نظر برسد؛ اما باعث عبور باد از درزهایی اجرایی و ایجاد صدای ناخوشایند و تبادل انرژی گردد.

همچنین تعداد پیچ‌های استاندارد برای نصب ساندویچ پانل‌ها نیز مهم است. این پیچ‌ها می‌بایست به تعداد کافی و در فواصل موردنظر تولیدکننده به زیرسازی‌های فلزی متصل شوند تا بتوانند بارهای موردنظر را انتقال دهند و حتی برش پانچ در محل اتصال ناشی از ایجاد مکش را کنترل نمایند.

ازاین‌رو تنها تحمل بار توسط زیرسازی اهمیت ندارد و می‌بایست محدودیت‌های نصب ساندویچ پانل‌ها نیز در تعداد، مقاطع و فواصل زیرسازی‌ها لحاظ شوند.

ضخامت ساندویچ پانل‌های دیواری علاوه بر مقدار تبادل دما، در مقاومت خمشی آنها نیز تأثیرگذار است؛ بنابراین می‌توان با تغییر ضخامت ساندویچ پانل‌ها، فواصل زیرسازی را کاهش یا افزایش داد. پس می‌توان نتیجه گرفت که مقاطع و فواصل زیرسازی‌ها به نوع، ضخامت و مشخصات فنی ساندویچ پانل‌ها و همین‌طور بارهای وارده به ساختمان بستگی دارد.

بهتر است محل اتصال دو ساندویچ پانل در راستای طول بر روی آکس یکی از زیرسازی‌ها در نظر گرفته شود تا هم برش از پشت دیوار دیده نشود و هم در برابر بارگذاری مقاومت کافی داشته باشد. باتوجه‌به اینکه پس از قرار دادن دو ساندویچ پانل دیواری کنار هم دیگر محل دقیق زیرسازی مشخص نیست، می‌بایست قبل از گذاشتن ساندویچ پانل جدید، با مارکر موقت محل آکس زیرسازی را روی ساندویچ پانل کناری علامت زد تا از ایجاد سوراخ اضافه و آسیب‌دیدگی پانل و همچنین عدم اتصال مناسب بین پانل و زیرسازی جلوگیری به عمل آید.

باید توجه داشت که هیچ سر آزادی در ساندویچ پانل‌های دیواری بدون زیرسازی نباید وجود داشته باشد؛ اما در صورت التزام ماکزیمم فاصله آزاد ساندویچ پانل دیواری بدون بار اضافی 25 سانتی‌متر است که تاحدامکان نباید ایجاد شود.

پیچ ساندویچ پانل برای این نوع کاربری معمولاً از نوع سر مته با واشر مخصوص است. استاندارد بودن پیچ‌ها بسیار مهم است تا بتواند در تسهیل و مقاومت نصب پانل‌ها نقش خود را به‌درستی ایفا نماید.

در نصب ساندویچ پانل دیواری به‌صورت عمودی، علاوه بر رعایت موارد فوق می‌بایست به جهت شروع نصب ساندویچ پانل‌ها نیز دقت نمود به‌نحوی‌که جهت وزش باد بر خلاف جهت قرارگیری کام (نری) ساندویچ پانل دیواری قرار گیرد تا از نفوذ باد جلوگیری به عمل آید.

مراحل نصب ساندویچ پانل

نصب ساندویچ پانل دیواری کلین روم (اتاق تمیز)

ساندویچ پانل‌های کلین رومی بسته به کلاس‌بندی کلین روم (اتاق تمیز) می‌تواند دو رو صاف و یا موجدار باشد. کلین روم‌ها (اتاق تمیز) الزامات خاص بهداشتی و فنی دارند. ازاین‌رو آنچه در نصب این نوع ساندویچ پانل‌ها مهم است، رعایت الزامات ساختمان‌های کلین رومی است. ساختمان‌های کلین رومی مصارف عموماً مصارف بهداشتی دارند.

در این نوع ساختمان‌ها می‌بایست آلودگی‌های مختلف تا سطح موردنظر کنترل شوند. آنچه در نصب ساندویچ پانل‌های کلین روم مدنظر قرار می‌گیرد این است که آلودگی‌های موردنظر را که وابسته به نحوة نصب دارند را کنترل نماید.

تمامی درزبندی‌ها، نصب فلاشینگ‌ها و اکسسوری‌ها باید به‌گونه‌ای صورت گیرد که روزنه و قسمتی برای عدم کنترل ضوابط وجود نداشته باشد. مواردی که در نصب ساندویچ پانل دیواری سوله‌ها ذکر شده در خصوص ساختمان‌های کلین روم نیز صدق می‌کند و سایر موارد توضیح داده شده در این بحث تنها به اختلافات روش نصب اشاره می‌کند.

پیش از نصب ساندویچ پانل‌ها می‌بایست تأسیسات و اکسسوری‌های پیش‌نیاز که امکان نصب پس از اجرای پانل را ندارند تعبیه گردند. باتوجه‌به حساسیت بالای این نوع ساختمان‌ها حتماً توصیه می‌گردد نقشه‌های شاپ به تأیید مهندسین مربوطه در تمام بخش‌ها برسد تا از برخورد احتمالی در قسمت‌های پیش‌بینی‌نشده جلوگیری به عمل آید.

ساندویچ پانل‌ کلین روم دارای ضخامت‌های مختلف بسته به کاربری و مشخصات پروژه هستند و از نظر نوع نصب به دو نوع معمولی و کملاک دار تقسیم می‌شوند که معمولاً نوع کملاک دار آن به‌صورت مدولار طراحی می‌شوند.

در این نوع می‌توان با تعبیه اکسسوری‌های مخصوص توسط تولیدکننده پانل‌ها را به هم محکم و بست کرد و به‌صورت قلاب‌های قفل شکلی آن‌ها را با آچار مخصوص به هم چفت نمود.

ضخامت متداول ساندویچ پانل‌های کلین روم 6 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود و در مواردی به 10 سانتی‌متر نیز می‌رسد؛ اما به‌طورکلی ضخامت ساندویچ پانل‌ها در این نوع ساختمان‌ها بستگی به دو عامل اصلی دارد. به ارتفاع و طول آزاد دیوار و آویز سقف، ازاین‌رو که هر چه طول آزاد بیشتر باشد، ضخامت دیوار بیشتر در نظر گرفته می‌شود و دیگری اهمیت تبادل دما که هر چه بیشتر باشد به ضخامت بیشتری برای کنترل نیاز دارد.

اجرای دیوار و سقف کلین روم‌ها (اتاق تمیز)  صرفاً در جهت تأمین کاربری خاص آن است. ازاین‌رو معمولاً دیوار و سقف‌های بیرونی این نوع ساختمان‌ها که جنبه ظاهری و یا محافظت‌کننده در برابر عوامل بیرونی مانند نزولات جوی و حریم اصلی ساختمان را دارند به‌صورت مجزا اجرا می‌شوند.

ساندویچ پانل‌های مورداستفاده در سقف و دیوار کلین روم‌ها (اتاق تمیز) هر دو از نوع دیواری هستند. نصب پیچ‌ها و نگهدارنده‌های پانل باید به گونه صورت گیرد که پس از نصب در سطح داخلی فضا دیده نشوند. تمامی درزها می‌بایست با چسب سیلیکونی آنتی‌باکتریال درزبندی شوند. پس از نصب اکسسوری‌ها و فلاشینگ‌ها نیز ایزولاسیون باید تکرار شود.

نحوة اجرای زیرسازی در این نوع ساختمان‌ها بسیار مهم است. قبل از سفارش مصالح می‌بایست نقشه‌های شاپ کار تهیه و به تأیید مهندسین محاسب، مجری و ناظر پروژه رسانده شود تا از هرگونه ایرادات احتمالی پیشگیری به عمل آید.

زیرسازی‌های موردنظر علاوه بر تحمل بارهای وارده باید به‌گونه‌ای در نظر گرفته شوند که محل اتصال کافی برای نصب ساندویچ پانل‌ها را پوشش دهند و همچنین از تداخل آن‌ها با تأسیسات و اکسسوری‌ها جلوگیری به عمل آید. باتوجه‌به محدودیت‌های این نوع ساختمان‌ها باید مدنظر داشت که به‌هیچ‌عنوان زیرسازی‌ها نباید از فضای داخلی دیده شوند.

در نصب ساندویچ پانل‌های غیر مدولار در سقف، اکسسوری‌ها آویز و نگهدارنده سقف علاوه بر تأمین باربری سازه‌ای باید به‌گونه‌ای انتخاب شوند که محدودیت‌های کاربری ساختمان را هم رعایت کنند. برای نصب ساندویچ پانل‌های دیواری که عموماً به‌صورت عمودی نصب می‌شوند، ابتدا یک رانر (یو چنل) در راستای دیوارها نصب و به زمین فیکس می‌گردد.

اندازه ابعاد مقطع این رانرها باید به‌گونه‌ای باشد که ساندویچ پانل‌ها به‌راحتی در آن فیکس شوند به شکلی که نه برای نصب آنها به فشار فیزیکی منجر به تغییر شکل پانل‌ها نیاز باشد و نه به اینکه پانل‌ها بعد از قرارگیری لق باشند و در جای خود بازی کنند.

ساندویچ پانل‌های دیواری ابتدا نصب و از بالا نیز به زیرسازی‌ها تعبیه شده پیچ می‌شوند. برای اینکه از دیده‌شدن پیچ‌ها جلوگیری به عمل آید می‌توان از ساندویچ پانل‌های پیچ مخفی استفاده نمود در غیر این صورت یا پیچ‌های متناسب با لبه‌های داخلی کام و زبانه‌ها استفاده می‌شود و یا از واشرهای مخصوص. علاوه بر این می‌توان زیرسازی را به نحوی جانمایی نمود که پیچ‌ها در پشت فلاشینگ‌ها یا اکسسوری‌ها قرار گیرند.

مطابق با سایر ساندویچ پانل‌ها پیش از نصب باید نایلون‌های احتمالی و کاورهای پانل برچیده شود. درصورتی‌که دیوارها به‌عنوان پارتیشن‌های داخلی استفاده می‌شوند که امکان اجرای زیرسازی برای آن وجود ندارد و از نظر سازه‌ای نیز باربری دیوار بدون استفاده از زیرسازی تضمین شده است، می‌توان پایین پانل‌ها را در رانر و محل اتصال به سقف را با یک نبشی (می‌تواند نبشی اتصال فلاشینگ‌های کرو باشد.) به سقف مهار نمود.

در این صورت باید به محدودیت‌های پیدا بودن پیچ و اکسسوری‌ها دقت نمود و نصب به نحوی صورت گیرد تا اتصالات در پشت فلاشینگ و اکسسوری‌ها پنهان بماند.

باتوجه‌به اینکه این‌گونه ساختمان‌ها دارای ترددهای زیاد برای بازدید و نگهداری پس از اجرا از تأسیسات و تجهیزات مربوطه هستند، بهتر است نقاط دسترسی و بازدید پیش از اجرا بررسی شوند و در نقاط موردنیاز با رعایت الزامات فنی از دریچه‌ها و راهرو های متناسب علی‌الخصوص برای تردد روی سقف استفاده نمود تا حتی‌الامکان از تردد بر روی ساندویچ پانل‌ها جلوگیری به عمل آید.

در نصب ساندویچ پانل‌های مدولار، می‌بایست پیش از تهیه نقشه‌های شاپ مدولار، نقشه‌های ازبیلت با شاپ مطابقت داده شوند. ساندویچ پانل‌های مدولار از نظر اینکه نیاز حتمی به نقشه‌های شاپ دارند معمولاً در اجرا با چالش‌های کمتری مواجه‌اند. چون بسیاری از ایرادات و تداخلات احتمالی در آن دیده شده است.

زیرسازی سقف ساختمان‌های کلین روم می‌تواند به‌صورت آویز، فیکس و ترکیبی اجرا گردد. این روش در خصوص پانل‌های مدولار فقط به‌صورت آویز ممکن است. سقف‌های فیکس با سازه‌های صلب اجرا می‌گردند که عموماً از نوع فلزی هستند و به صورت متداول از نوع خرپا هستند. ساندویچ پانل‌های سقفی به سازة فلزی پیچ می‌شوند.

روش پیچ‌شدن ساندویچ پانل‌ها مطابق ساندویچ پانل‌های دیواری است. در سقف‌های آویز یا ترکیبی سازه‌های اصلی یا صلب اجرا می‌گردد و سپس آویزهایی با مقاطع تی شکل یا امگا شکل از سازه آویز می‌شوند نحوه اتصال این آویز به کمک جوش، پیچ و یا کلمپ صورت می‌گیرد.

سازه‌های سدل شکل (نشیمن ساندویچ پانل سقفی) با کمک بولت رزوه شده یا ساده به آویزها متصل می‌گردند و پانل‌های سقفی روی آن‌ها قرار می‌گیرد. نحوه اجرای این نوع سقف مانند سقف‌های کاذب است. همانند ساندویچ پانل‌های دیواری درز بین ساندویچ پانل‌های سقفی نیست توسط چسب سیلیکونی آنتی‌باکتریال ایزوله می‌شود.

در هنگام نصب، محل‌های موردنیاز برای بازشو ها در پانل‌ها برش داده می‌شوند و اگر الزاماتی برای نصب ثانویه سایر ملزومات نیاز باشد در زیرسازی و پانل‌ها لحاظ می‌گردد. از نظر تقدم اجرای دیوار و سقف در ساختمان‌های کلین روم، ابتدا ساندویچ پانل‌های دیواری محیطی و میانی که دارای سازة مستقل هستند اجرا می‌گردند.

سپس سقف اجرا می‌گردد و پس از آن دیواری‌های پارتیشن داخلی که سازه نگهدارنده مجزا ندارند مطابق توضیحات به زیر سقف چفت می‌گردند. پس از نصب کامل پانل‌ها، اکسسوری‌ها و درب و پنجره‌ها نصب می‌گردند. برخی از انواع درب و پنجره نیازمند سازه‌های کمکی هستند که در هنگام نصب ساندویچ پانل‌ها درون آن قرار می‌گیرند.

در قسمت‌هایی از کلین روم‌ها (اتاق تمیز) که داری کلاس‌پایین‌تری هستند می‌توان با مشورت با مشاور و ناظر پروژه از برخی الزامات است.

نصب و اجرای ساندویچ پانل

نصب ساندویچ پانل دیواری سردخانه‌

از انواع ساندویچ پانل‌های دیواری هستند که بنا به کلاس‌بندی سردخانه در انواع با ورق کاملاً صاف و شیاردار تولید می‌شوند.

ساندویچ پانل‌های سردخانه‌ای بسته به کاربری و اهمیت بهداشتی آن‌ها می‌تواند دو رو صاف و یا موجدار باشد. برخی از سردخانه‌ها الزامات خاص بهداشتی و فنی دارند.

ازاین‌رو آنچه در نصب این نوع ساندویچ پانل‌ها مهم است، رعایت الزامات سردخانه‌هاست. سردخانه‌ها بر اساس ذات کاربری خود به‌گونه‌ای ساخته می‌شوند که کوچک‌ترین عوامل انتقال دما در آنها کنترل شوند. آنچه در نصب ساندویچ پانل‌ سردخانه‌ای مدنظر قرار می‌گیرد این است که کوچک‌ترین تماس بین دیواره‌ها و سازه‌های اتصالی و سازه‌ای کنترل و تا حد ممکن ایزوله گردد.

تمامی درزبندی‌ها، نصب فلاشینگ‌ها و اکسسوری‌ها باید به‌گونه‌ای صورت گیرد که روزنه و قسمتی برای عدم کنترل ضوابط وجود نداشته باشد. مواردی که در نصب ساندویچ پانل دیواری سوله ذکر شده در خصوص سردخانه‌ها نیز صدق می‌کند و سایر موارد توضیح داده شده در این بحث تنها به اختلافات روش نصب اشاره می‌کند.

پیش از نصب ساندویچ پانل‌ها می‌بایست تأسیسات و اکسسوری‌های پیش‌نیاز که امکان نصب پس از اجرای پانل را ندارند تعبیه گردند. باتوجه‌به حساسیت بالای این نوع ساختمان‌ها حتماً توصیه می‌گردد نقشه‌های شاپ به تأیید مهندسین مربوطه در تمام بخش‌ها برسد تا از برخورد احتمالی در قسمت‌های پیش‌بینی‌نشده جلوگیری به عمل آید.

ساندویچ پانل‌های سردخانه‌ای دارای ضخامت‌های مختلف بسته به کاربری و مشخصات پروژه هستند و از نظر نوع نصب به دو نوع معمولی و کملاک دار تقسیم می‌شوند که در نوع کملاک می‌توان با تعبیه اکسسوری‌های مخصوص توسط تولیدکننده پانل‌ها را به هم محکم و بست کرد و به‌صورت قلاب‌های قفل شکلی آن‌ها را با آچار مخصوص به هم چفت نمود. عموماً سردخانه‌ها به دودسته بالای صفر و زیر صفر درجه تقسیم‌بندی می‌شوند.

ضخامت متداول ساندویچ پانل‌های سردخانه‌های بالای صفر 6 تا 10 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود و در سردخانه‌های زیر صفر به 15 و 20 سانتی‌متر نیز می‌رسد؛ اما به‌طورکلی ضخامت ساندویچ پانل‌ها در این نوع ساختمان‌ها بستگی به دو عامل اصلی دارد. به ارتفاع و طول آزاد دیوار و آویز سقف، ازاین‌رو که هر چه طول آزاد بیشتر باشد، ضخامت دیوار بیشتر در نظر گرفته می‌شود و دیگری اهمیت تبادل دما که هر چه بیشتر باشد به ضخامت بیشتری برای کنترل نیاز دارد.

سردخانه‌ها به موتورهایی برای ایجاد برودت نیازمند هستند که برای تأمین این دما به انرژی و استهلاک بالایی نیاز دارند. ریسک خرابی و تعمیرات موتورهای ذکر شده باعث تخریب و ضررهای مالی محصول می‌شوند و می‌توانند بسیار تأثیرگذار باشند. ازاین‌رو انتخاب نوع و ضخامت مناسب ساندویچ پانل و نحوه صحیح اجرای این نوع ساختمان‌ها بسیار حساس و فنی است. هر چه در تمهیدات این موارد اشتباه و خطا صورت گیرد، فشار موتور و اکسسوری‌ها مضاعف می‌گردد.

اجرای دیوار و سقف سردخانه‌ها صرفاً در جهت تأمین کاربری خاص آن است. ازاین‌رو معمولاً دیوار و سقف‌های بیرونی این نوع ساختمان‌ها که جنبه ظاهری و یا محافظت‌کننده در برابر عوامل بیرونی مانند نزولات جوی و حریم اصلی ساختمان را دارند به‌صورت مجزا اجرا می‌شوند.

ساندویچ پانل‌های مورداستفاده در سقف و دیوار سردخانه‌ها هر دو از نوع دیواری هستند. نصب پیچ‌ها و نگهدارنده‌های پانل باید به گونه صورت گیرد که پس از نصب در سطح داخلی فضا دیده نشوند و یا اگر دیده می‌شوند به‌خوبی پوشش داده شوند تا از ایجاد پل حرارتی داخل و خارج محیط جلوگیری به عمل آید.

برای اتصال ساندویچ پانل‌های دیواری با زیرسازی‌های مربوطه همچنین می‌توان از پیچ‌های مخصوص تفلون استفاده کرد که ضریب هدایت گرمایی پایینی داشته باشند. تمامی درزها می‌بایست با چسب سیلیکونی آنتی‌باکتریال درزبندی شوند. پس از نصب اکسسوری‌ها و فلاشینگ‌ها نیز ایزولاسیون باید تکرار شود. علاوه بر این درز بین دیوار و سقف، داخل فلاشینگ‌ها و سدل‌های سقفی می‌بایست از فوم پلی اورتان مملو شود تا هیچ درزی برای انتقال و تبادل حرارت باقی نماند.

نحوة اجرای زیرسازی در این نوع ساختمان‌ها بسیار مهم است. قبل از سفارش مصالح می‌بایست نقشه‌های شاپ پروژه تهیه و به تأیید مهندسین محاسب، مجری و ناظر پروژه رسانده شود تا از هرگونه ایرادات احتمالی پیشگیری به عمل آید.

زیرسازی‌های موردنظر علاوه بر تحمل بارهای وارده باید به‌گونه‌ای در نظر گرفته شوند که محل اتصال کافی برای نصب ساندویچ پانل‌ها را پوشش دهند و همچنین از تداخل آن‌ها با تأسیسات و اکسسوری‌ها جلوگیری به عمل آید. باتوجه‌به محدودیت‌های این نوع ساختمان‌ها باید مدنظر داشت که به‌هیچ‌عنوان زیرسازی‌ها نباید از فضای داخلی دیده شوند مگر اینکه دورتادور آن به نحو مطلوبی عایق‌بندی گردد.

برای نصب ساندویچ پانل‌ها در سقف، اکسسوری‌ها آویز و نگهدارنده سقف علاوه بر تأمین باربری سازه‌ای باید به‌گونه‌ای انتخاب شوند که محدودیت‌های کاربری ساختمان را هم رعایت کنند. برای نصب ساندویچ پانل‌های دیواری که عموماً به‌صورت عمودی نصب می‌شوند، ابتدا یک رانر (یو چنل) در راستای دیوارها نصب و به زمین فیکس می‌گردد.

اندازه ابعاد مقطع این رانرها باید به‌گونه‌ای باشد که ساندویچ پانل‌ها به‌راحتی در آن فیکس شوند به شکلی که نه برای نصب آنها به فشار فیزیکی منجر به تغییر شکل پانل‌ها نیاز باشد و نه به اینکه پانل‌ها بعد از قرارگیری لق باشند و در جای خود بازی کنند.

ساندویچ پانل‌های دیواری ابتدا نصب و از بالا نیز به زیرسازی‌ها تعبیه شده پیچ می‌شوند. برای اینکه از دیده‌شدن پیچ‌ها جلوگیری به عمل آید می‌توان از ساندویچ پانل‌های پیچ مخفی استفاده نمود در غیر این صورت یا پیچ‌های متناسب با لبه‌های داخلی کام و زبانه‌ها استفاده می‌شود و یا از واشرهای مخصوص. علاوه بر این می‌توان زیرسازی را به نحوی جانمایی نمود که پیچ‌ها در پشت فلاشینگ‌ها یا اکسسوری‌ها قرار گیرند.

مطابق با سایر ساندویچ پانل‌ها پیش از نصب باید نایلون‌های احتمالی و کاورهای پانل برچیده شود. درصورتی‌که دیوارها به‌عنوان پارتیشن‌های داخلی استفاده می‌شوند که امکان اجرای زیرسازی برای آن وجود ندارد و از نظر سازه‌ای نیز باربری دیوار بدون استفاده از زیرسازی تضمین شده است، می‌توان پایین پانل‌ها را در رانر و محل اتصال به سقف را با یک نبشی (می‌تواند نبشی اتصال فلاشینگ‌های کنج باشد.) به سقف مهار نمود.

در این صورت باید به محدودیت‌های پیدا بودن پیچ و اکسسوری‌ها دقت نمود و نصب به نحوی صورت گیرد تا اتصالات در پشت فلاشینگ و اکسسوری‌ها پنهان بماند.

باتوجه‌به اینکه این‌گونه ساختمان‌ها دارای ترددهای زیاد برای بازدید و نگهداری پس از اجرا از تأسیسات و تجهیزات مربوطه هستند، بهتر است نقاط دسترسی و بازدید پیش از اجرا بررسی شوند و در نقاط موردنیاز با رعایت الزامات فنی از دریچه‌ها و راهرو های متناسب علی‌الخصوص برای تردد روی سقف استفاده نمود تا حتی‌الامکان از تردد بر روی ساندویچ پانل‌ها جلوگیری به عمل آید.

زیرسازی سقف ساختمان‌های سردخانه‌ای می‌تواند به‌صورت آویز، فیکس و ترکیبی اجرا گردد. سقف‌های فیکس با سازه‌های صلب اجرا می‌گردند که عموماً از نوع فلزی هستند و متداولا از نوع خرپا هستند. ساندویچ پانل‌های سقفی به سازة فلزی پیچ می‌شوند و یا با ایجاد ریل و یا اتصال سدل (امگا، نشمین) پنل‌ها را به‌صورت کشویی و خشابی نصب نمود.

روش پیچ‌شدن ساندویچ پانل‌ها مطابق ساندویچ پانل‌های دیواری است. در سقف‌های آویز یا ترکیبی سازه‌های اصلی یا صلب اجرا می‌گردد و سپس آویزهایی با مقاطع تی شکل یا امگا شکل از سازه آویز می‌شوند نحوة اتصال این آویز به کمک جوش، پیچ و یا کلمپ صورت می‌گیرد.

سازه‌های سدل شکل (نشیمن ساندویچ پانل سقفی) با کمک بولت رزوه شده یا ساده به آویزها متصل می‌گردند و پانل‌های سقفی روی آن‌ها قرار می‌گیرد. نحوه اجرای این نوع سقف مانند سقف‌های کاذب است. همانند ساندویچ پانل‌های دیواری درز بین ساندویچ پانل‌های سقفی نیست توسط چسب سیلیکونی آنتی‌باکتریال ایزوله می‌شود.

محل اتصال ساندویچ پانل‌های سقف در محل سدل‌ها می‌بایست از پشت سقف با فلاشینگ پوشانده شود و پس از ایجاد سوراخ در فواصل مساوی (نزدیک به 50 سانتی‌متر) با فوم یا مایع پلی اورتان مملو گردد. در هنگام نصب، محل‌های موردنیاز برای بازشو ها در پانل‌ها برش داده می‌شوند و اگر الزاماتی برای نصب ثانویه سایر ملزومات نیاز باشد در زیرسازی و پانل‌ها لحاظ می‌گردد.

از نظر تقدم اجرای دیوار و سقف در ساختمان‌های سردخانه‌ای، ابتدا ساندویچ پانل‌های دیواری محیطی و میانی که دارای سازة مستقل هستند اجرا می‌گردند. سپس سقف اجرا می‌گردد و پس از آن دیواری‌های پارتیشن داخلی که سازه نگهدارنده مجزا ندارند مطابق توضیحات به زیر سقف چفت می‌گردند.

برای افزایش تمهیدات جلوگیری‌کننده از پل حرارتی، ورق‌های داخلی در نقاط اتصال سقف و دیوار تا نیمه ضخامت ساندویچ پانل متعامد جدا می‌گردد تا در این مکان‌ها فوم به فوم متصل گردد. پس از نصب کامل پانل‌ها، اکسسوری‌ها و درب و بازشو ها نصب می‌گردند. برخی از انواع درب و بازشو ها نیازمند سازه‌های کمکی هستند که در هنگام نصب ساندویچ پانل‌ها درون آن قرار می‌گیرند.

نصب ساندویچ پانل سقفی

بسته به نوع کاربری ساندویچ پانل‌های سقفی که در سقف یا دیوار استفاده شوند، نحوه نصب آن‌ها متفاوت است؛ اما آنچه مبرهن است این است که در اکثر کاربری‌ها ساندویچ پانل‌ها برای انتقال بارهای وارده و ایستایی نیاز به اکسسوری و سازه‌های نگه دارنده دارند که به تفضیل در زیر به آن اشاره شده است:

ساندویچ پانل‌های سقفی بر روی سوله‌ها یا ساختمان‌های مختلف قابل‌نصب‌اند. درصورتی‌که از ساندویچ پانل سقفی در دیوارها استفاده شود، الزامات و دستورالعمل‌های نصب مانند نصب ساندویچ پانل‌های دیواری است با این تفاوت که ساندویچ پانل‌های سقفی بجای کام و زبانه (نر و مادگی) دارای اورلپ (هم‌پوشانی) هستند. آن‌ها با استفاده از اورلپ گام دار خود که برای محافظت از نفوذ آب باران تعبیه شده‌اند کنار هم نصب می‌شوند.

برخی از مدل‌هایی که در کشور ما تولید نمی‌شوند می‌توانند این گام اورلپ را جدا از ساندویچ پانل داشته باشند که به‌صورت یک گام جدا (کپ شکل) بر روی درز طولی پانل‌های کنار هم قرار گرفته و نصب می‌شوند.

برای نصب ساندویچ پانل سقفی باید به الزامات معماری و فنی پایبند بود. باتوجه‌به اینکه برخی از ساندویچ پانل‌ها و فلاشینگ‌ها توسط تولیدکننده با پوشش‌های نایلونی کاور می‌شوند، باید در نظر داشت تا قبل از نصب نهایی آنها، نایلون‌ها برچیده شوند.

راحت‌ترین روش برچیدن این نایلون‌ها به‌صورت رولی و لوله‌ای است. باید سعی نمود این نایلون‌ها دقیقاً پیش از نصب برچیده شوند چرا که فلسفه وجودی آنجا جلوگیری از ایجاد خش و آسیب‌های جابه‌جایی پانل‌هاست، اما باید در نظر داشت، باتوجه‌به رفتار ذاتی این نوع نایلون‌ها و رنگ موجود روی ورق‌ها، عمدتاً می‌بایست تا 2 هفته پس از تولید برچیده شوند و همچنین از عوارض جوی و تابش مستقیم نور آفتاب و اختلاف دمای بین 15 تا 25 درجه دور بمانند.

آنچه بسیار مهم است این است که می‌بایست حتماً مشخصات فنی و دستورالعمل‌های ارائه شده توسط تولیدکننده قبل از اجرا مطالعه شود و مدنظر قرار گیرد.

ضخامت‌های ساندویچ پانل‌های مورداستفاده در ساختمان‌ها به دو عامل اصلی وابسته است: اولی به ارتفاع و طول آزاد دیوار و فواصل زیرسازی، ازاین‌رو که هر چه طول آزاد بیشتر باشد، ضخامت دیوار بیشتر در نظر گرفته می‌شود و دیگری اهمیت تبادل دما که هر چه بیشتر باشد به ضخامت بیشتری برای کنترل نیاز دارد.

برای تخصیص فنی این مقادیر باید مطابق نظر مهندسین مشاور و نقشه‌های فنی عمل نمود؛ اما آنچه برای ضخامت ساندویچ پانل‌ها در مناطق مرکزی ایران متداول است و مورداستفاده قرار می‌گیرد ضخامت 4 سانتی‌متری برای دیوار و 5 سانتی‌متری برای سقف است و در مناطق با اختلاف دمای بیشتر یک تا دوسانتی متر به موارد فوق اضافه می‌گردد.

برای این ضخامت‌ها معمولاً به فواصل 80 سانتی‌متری تا 100 سانتی‌متری زیرسازی نیاز است درصورتی‌که بار اضافی بر روی آن‌ها قرار نگیرد. لازم به ذکر است که مقادیر یاد شده صرفاً مبنای مناسبی برای انتخاب ضخامت و فواصل نیست.

پیش از نصب باید خط گونیایی سقف را پیاده‌سازی نمود. جهت نصب ساندویچ پانل‌ها را باید بر اساس جهت وزش باد مشخص نمود. به این صورت که جهت پیشروی چیدمان پانل‌ها کنار هم باید بر خلاف جهت باد باشد. نقطه ابتدایی چیدمان پانل‌های سقفی از اورلپ آغاز می‌شود. واضح است که با این روش هر ساندویچ پانل سقفی که کنار پانل قبل چیده می‌شود با اورلپ آزاد خود پانل قبل را می‌پوشاند.

باید به این نکته توجه داشت که در درزهای اجرایی پانل از زیر فلاشینگ‌هایی تعبیه می‌گردد که پس از نصب درز آن از زیر مشخص نباشد به همین روی باید دقت نمود که برخی از این فلاشینگ‌ها قبل از اجرای ساندویچ پانل بر روی سازه قرار می‌گیرند.

یکی از انواع این فلاشینگ‌ها فلاشینگ زیر تاج است که در خط‌القعر ساندویچ پانل‌ها قرار می‌گیرد. پس از نصب نیز جهت زیبایی بصری و رعایت المان‌های معماری و همچنین آب‌بندی سقف می‌بایست از فلاشینگ‌ها مخصوصی مانند فلاشینگ تاج که در خط الراس سقف قرار می‌گیرد استفاده نمود.

ساندویچ پانل‌های سقفی به‌خودی‌خود با رعایت حداقل شیب استاندارد که 12 درصد است و نحوة اجرای اورلپ و فلاشینگ‌ها آب‌بند هستند و نیاز به استفاده از ماده دیگری ندارند. ولی درصورتی‌که این پانل‌ها دارای بازشو و یا شیب کمتر باشند می‌توان با کمک چسب‌های پلی اورتان درزها را آب‌بندی نمود. برای استفاده از چسب‌ها و مکان‌های مجاز می‌بایست با تیم نصب معتبر ساندویچ پانل‌ها مشورت نمود.

ساندویچ پانل‌های سقفی یا گام دار و یا بی گام تولید می‌شوند، تعداد، شکل و اندازه گام‌ها بستگی به شرکت تولیدکننده دارد. پیچ‌های مورداستفاده در ساندویچ پانل‌های سقفی معمولاً از نوع مخصوص سرمته با واشر پلی‌اتیلنی مخصوص است.

پیچ‌ها می‌بایست بر روی گام‌ها اجرا گردند تا در برابر نفوذ آب کمترین ریسک را داشته باشند. تعداد پیچ‌های موردنیاز نصب ساندویچ پانل‌ها به شرکت تولیدکننده وابسته است؛ اما حداقل یک پیچ در هر مترمربع نیاز است.

باید برای آب‌بندی بهتر و آسیب ندیدن پانل‌ها در هنگام نصب از فیتر های مخصوص ساندویچ پانل استفاده نمود تا علاوه بر آب‌بندی بهتر، توزیع موزون فشار پیچ و حفظ فرم اورلپ‌ها از برش پانچ در پانل‌های تحت مکش جلوگیری نماید.

علاوه بر این پیچ باید به نحوی بسته شود که نه آن‌قدر شل باشند که پانل‌ها اجازه حرکت از محل اتصال داشته باشند و نه آن‌قدر سفت باشد که به سطح ورق آسیب برساند و تغییر شکل ایجاد کند. نباید برای بستن پیچ‌ها به‌صورت متوالی پیچ‌ها را تکمیل نمود. برای این کار بهتر است پیچ‌ها به‌صورت زیک زاک و یکی در میان سفت شوند تا از ایجاد تنش محبوس در پانل‌ها و پیچیدگی در طول جلوگیری به عمل آید.

سقف‌های ساندویچ پانلی به بازدید دوره‌ای نیازمندند تا هم پیچ‌هایی که احتمالاً در مرور زمان آسیب‌دیده‌اند تعویض گردند و هم عوامل خارجی مزاحم پیش از آسیب جدی به ساندویچ پانل از روی آن زدوده شوند.

باتوجه‌به محدودیت‌های حمل و تولید ساندویچ پانل‌های سقفی، درصورتی‌که طول هر یال سقف از طول ساندویچ پانل‌های تولیدی بیشتر باشد، باید تمهیداتی اندیشید تا هنگام تولید با ایجاد اورلپ‌های عرضی با طول حداقل 20 تا 30 سانتی‌متر برای آب‌بندی محل اتصال‌های طولی ایجاد شود.

بهتر است محل اتصال دو ساندویچ پانل در طول هر یال سقف بر روی آکس یکی از زیرسازی‌ها در نظر گرفته شود تا هم برش از زیر سقف دیده نشود و هم در برابر بارگذاری مقاومت کافی داشته باشد.

باتوجه‌به اینکه پس از قرار دادن دو ساندویچ پانل سقفی کنار هم دیگر محل دقیق زیرسازی مشخص نیست، می‌بایست قبل از گذاشتن ساندویچ پانل جدید، با مارکر موقت محل آکس زیرسازی را روی ساندویچ پانل کناری علامت زد تا از ایجاد سوراخ اضافه و آسیب‌دیدگی پانل و همچنین عدم اتصال مناسب بین پانل و زیرسازی جلوگیری به عمل آید.

باید توجه داشت که هیچ سر آزادی در ساندویچ پانل‌های سقفی بدون زیرسازی نباید وجود داشته باشد؛ اما در صورت لزوم، ماکزیمم فاصله آزاد ساندویچ پانل سقفی بدون بار اضافی 15 سانتی‌متر است که تاحدامکان نباید ایجاد شود و در این صورت باید از تردد روی آن جلوگیری نمود و آن محدوده را با علائم هشداردهنده خطر مشخص کرد.

باید حتی‌الامکان از گام گذاشتن روی ساندویچ پانل‌ها خودداری کرد و در صورت لزوم در محدوده نزدیک به زیرسازی گام نهاد. ساندویچ پانل‌های سقفی ممکن است در پایین‌ترین نقطه انتهایی به آبرو یا گاتر ختم شوند.

باید در نظر داشت که آبرو می‌بایست قبل از اجرای پانل‌ها اجرا گردد. درصورتی‌که به هر دلیلی مقرر شد آبروها پس از نصب ساندویچ پانل‌های سقفی اجرا گردند باید در نظر داشت که پانل‌های سقفی به‌اندازه کافی (حداقل 5 سانتی‌متر) از بالا به داخل آبرو اورلپ شده باشند.

اتصالات و متعلقات ساندویچ پانل

نحوه نصب آبرو (گاتر گالوانیزه)

برای هدایت آب باران و کنترل ریزش از لبه‌های سقف می‌توان از ورق آبرو استفاده نمود. گاتر یا آبرو کانالی در لبه پایینی سقف برای انتقال آب باران و سایر نزولات به جایی است که آب در آن جمع می‌شود. گاترها با ورق‌های فولادی، گالوانیزه، فایبرگلاس و پی‌وی‌سی مرسوم هستند که بسته به جنس تولید شده روش اتصال مختلفی دارند. اندازه و ابعاد گاترها بسته به حجم و چگونگی انتقال آب جمع شده دارد.

به طور معمول در سقف‌های ساندویچ پانلی از گاترهای با جنس گالوانیزه استفاده می‌شود که با ضخامت‌های 1.5 تا 2.5 میلیمتر شکل داده می‌شوند و در طول‌های 2 تا 6 متر قابل‌تولید هستند. این آبروها برای اتصال به‌وسیله جوش آب‌بندی و با گالوانیزه سرد مقاوم می‌شوند.

بهتر است گاترها قبل از اجرای پانل‌ها اجرا گردد. درصورتی‌که به هر دلیلی مقرر شد آبروها پس از نصب ساندویچ پانل‌های سقفی اجرا گردند باید در نظر داشت که پانل‌های سقفی به‌اندازه کافی (حداقل 5 سانتی‌متر) از بالا به داخل آبرو اورلپ شده باشند.

پیش از نصب گاترها معمولاً با استفاده از پروفیل یا تسمه‌های فلزی محل قرارگیری آبرو فیکس و آماده می‌گردد. آبروها تا حد ممکن بر روی زمین به‌اندازه طول موردنیاز وصل می‌شوند و پس از آن به محل نهایی حمل می‌گردند.

در آنجا به‌وسیله جوش و یا مواد پلیمری اتصال آبروها تکمیل می‌گردد. محل تخلیه (درین) آبروها هم می‌بایست متناسب با دبی و تأسیسات مربوطه در نظر گرفته شده و تعبیه گردند. پس از نصب گاترها، تست آب‌بندی صورت می‌گیرد و در صورت وجود ایراد، مشکلات برطرف می‌گردد. آبروها می‌توانند به‌صورت شیب‌دار یا بدون شیب وصل شوند.

به هر تفاوتی در کاربری کلی آن‌ها به وجود نمی‌آید و شیب بندی می‌بایست در زیرسازی آن‌ها لحاظ گردد. شیب ایجاد شده در گاترها به سرعت تخلیه آب از آبرو کمک می‌کند و می‌تواند سطح مقطع موردنیاز آن را کاهش دهد؛ اما امروزه باتوجه‌به استفاده از گاترهای ضخیم، معمولاً به‌صورت بدون شیب اجرا می‌گردند. در این صورت می‌بایست به سطح مقطع متناسب و تعداد کافی درین (نافی) برای تخلیه آبرو توجه داشت.

ابتدا و انتهای آبرو نیز برای کنترل خروج آب با ورق‌های هم شکل یا اکسسوری‌های مخصوص پوشیده می‌شوند.

نحوه نصب فلاشینگ‌

فلاشینگ به قطعات نازک فلزی که معمولاً از جنس ورق پوشش ساندویچ پانل است اطلاق می‌شود که برای جلوگیری از عبور آب به داخل سازه از یک اتصال یا به‌عنوان بخشی از یک سیستم مانع مقاوم در برابر نور و هوا به کار برده می‌شوند.

فلاشینگ‌ها هم مصارف فنی و هم زیبایی‌شناسی دارند و از نظر کاربری دارای اشکال بسیار متنوعی هستند که بسته به نیاز و کاربری پروژه طراحی و تولید می‌شوند.

در برخی از موارد فلاشینگ‌ها در حین اجرای پانل‌ها و در برخی از موارد قبل یا بعد از اجرا در محل موردنظر تعبیه می‌گردند. شکل فلاشینگ‌ها بستگی به محل قابل‌استفاده دارد. فلاشینگ‌ها با استفاده از پیچ‌های خودکار مخصوص و یا پرچ در محل خود نصب می‌شوند.

فواصل پیچ‌های مورداستفاده بسته به محل اجرا از 20 سانتی‌متر تا 200 سانتی‌متر متغیر است و در صورت نیاز با استفاده از شکل ظاهری می‌توان این فواصل را بیشتر کرد.

فلاشینگ‌ها به‌صورت پیش رنگ شده موجود هستند؛ ولی در صورت نیاز به ضخامت‌های بالاتر می‌توان آن‌ها را به‌صورت خام تهیه و پیش یا پس از نصب رنگ‌آمیزی نمود.

توصیه مرکزپانل

عملیات نصب ساندویچ پانل بسیار حساس است و توصیه می گردد از یک تیم نصب حرفه‌ای و زبده در این زمینه کمک بگیرید. همچنین ساندویچ پنل قبل از پروسه نصب باید طبق ابعاد برداشت شده توسط نیروی متخصص سفارش داده و تولید شود.

مجموعه مرکز پنل دارای تیمی مجرب و حرفه ای برای نصب ساندویچ پنل در محل مورد نظر می باشد و شما می توانید به راحتی و با اطمینان کار خود را در دستان تیم حرفه‌ای ما بسپارید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مشاورین ما تماس بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب جدید ساندویچ پانل

مرکز پانل ساید بار

مشاوره و خرید ساندویچ پانل

کارشناس فروش لواسانی

کارشناس فروش: خانم لواسانی

شماره تماس: 09129412344

ساعات پاسخ گویی: 8:30 الی 20:30

کارشناس فروش رادفر

کارشناس فروش: خانم رادفر

شماره تماس: 09356387008

ساعات پاسخ گویی: 8:30 الی 20:30

Chat on WhatsApp