سوله تیرورقی همانطور که از نامش پیداست این سازهها از تیرآهن فولادی (ورق سیاه) است. این روش ساخت و ساز بسیار قدیمی است. امروزه با تغییراتی که در زمینه ساخت سازههای فلزی ایجاد شده است، این روش کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
میتوانید جهت آشنایی بیشتر با سوله به برگه سوله چیست مراجعه کنید.
ساخت سوله تیرورقی فولادی به گونهای انجام میشود که این ورقهای فولادی مشکی بر اساس طرح سوله برش داده میشود. سپس آنها را با جوش منبسط میکنند. پس از جوشکاری قابها و ستونها به یکدیگر به محل پروژه منتقل میشوند. در آنجا، آنها یا توسط دستگاه CO2 جوش داده میشوند یا توسط پیچ و مهره به یکدیگر متصل میشوند.
وزن سوله تیر ورقی
این سوله به عنوان یکی از قدیمیترین و تنها روش ساخت یک سوله شناخته میشد. در گذشته سوله تیر ورقی در تمام دنیا کاربرد فراوانی داشت و به عنوان تنها روش ساخت شناخته میشد. اما با گذشت زمان و با پیشرفت صنعت و تکنولوژی در همه کشورها به جز کشورهای جهان سوم این روش (سوله تیر ورقی) منسوخ شده و سولههای سبک خرپا جایگزین آن شده است.
به چه دلیل در کشورهای مدرن از سوله تیرورقی استفاده نمیکنند:
در قدیم تنها روش ساخت انواع سوله تیر ورق بوده، سوله تیر ورق نیز به سوله سنگین معروف است. دلیل این نام گذاری این است که در این سوله باید از ورق ضخیمتر و سنگینتری استفاده شود برای اینکه دهانه سوله بالاتر باشد. اگرچه در این سازه حداکثر دهانه اجرا شده 70 متر است و بیشتر از آن برای سوله تیر ورقی امکانپذیر نیست و بسیار پرخطر هستند. اما در صورت ساخت و ساز، وزن هر متر مربع از این سوله به شدت بالا میرود.
در گذشته روش دیگری ابداع نشده بود به همین دلیل از این روش استفاده میکردند؛ اما با افزایش قیمت جهانی فولاد و همچنین محدودیتهای این سوله از نظر دهانه و ارتفاع، مهندسان به این فکر افتادند. ابداع روشهای دیگری برای ساخت سوله. در نتیجه سوله به سبک سوله خرپا اختراع شد.
سوله خرپا به دلیل نوع هندسه سازه و متریال مورد استفاده، وزن سازه را با مقاومت بسیار بالا به حداقل میرساند.
حداکثر دهانه سوله تیرورقی
همانطور که گفتیم حداکثر دهانه سوله تیرورقی تا 60 متر بدون ستون قابل انجام است. در این حالت سازه بسیار سنگین و گران میشود و همچنین امنیت بالایی در این دهانه ندارند. اما چه زمانی میتوان از سوله تیر ورقی استفاده کرد:
دهانه کوچک با روش تیر ورق با قیمت مناسب قابل ساخت است.
پیشنهاد ما این است که فقط تا عرض و دهانه 19 متر با استفاده از روش تیرورقی بسازید. اگر دهانه بیش از 19 متر است، فقط به روش نور سوله یک خرپا بسازید، زیرا از این طریق از نظر مالی به نفع شماست.
همانطور که در تصویر سوله تیرورقی بالا مشاهده میکنید که در دهانه 32 متری چقدر از ورقههای ضخیم و سنگین استفاده شده است. وزن این سازه بیش از 50 کیلوگرم در هر متر مربع است اما در سولههای خرپایی وزن این سازه در نهایت 27 کیلوگرم بر متر مربع است.
سوله ها به سه گروه تقسیم می شوند
1- سوله تیر ورقی، 2- سوله یو بی ام، 3- سوله خرپا
اجزای سوله تیر ورقی
1.چهارچوب اصلی 2. پیچ و مهره 3. سگراد 4. وال پستی 5. پرلین 6. بادبند سقف و دیوار 7.زد 8. تیر 9. پیچ و مهره 10. ناودان 11. سایه گیر 12. کف ستون
از فواید سوله تیرورقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
قابلیت جابهجایی سوله در صورت پیچ و مهره، امکان نصب جرثقیل سقفی، لایهلایه ساخت سوله، قابلیت بازیافت قطعات سوله، سهولت باز و بسته شدن قطعات سوله.
معایب و محدودیتهای سوله تیر ورقی:
محدودیت در ابعاد دهانه سوله
وزن بالای سازه در نهایت قیمت بالای سوله را به همراه دارد
از استحکام و استحکام کمتری نسبت به سوله خرپا برخوردار است
به دلیل وزن زیاد سازه نیاز به فونداسیون بزرگتری دارد که این امر باعث افزایش قیمت سازه میشود.
چگونه بهترین ابعاد و بهترین روش ساخت سوله را انتخاب کنیم؟
اگر قصد سفارش سوله را دارید ابتدا باید ابعاد و روش ساخت مناسب را انتخاب کنید تا بتوانید بهترین سوله را با کمترین قیمت سفارش دهید. بحث ابعاد سوله موضوع بسیار مهمی است که کارفرمایان به آن توجه نمیکنند.
در ساخت و نصب سوله میتوان از ساندویچ پانل هم استفاده کرد.
استفاده از ساندویچ پانل در سوله باعث کاهش قیمت و سرعت در اجرای پروژه میشود.
با انتخاب ابعاد مناسب میتوانید تا حد زیادی از هزینههای ساخت و حتی هزینههای جاری کسب و کار خود پس از ساخت سوله بکاهید. برای این منظور کافی است مقاله ساخت سوله ما را مطالعه کنید تا بتوانید کانکس بسیار ارزانتر و مقاومتری سفارش دهید.
برای اطلاعت بیشتر از قیمت سوله و قیمت ساندویچ پانل شما میتواند به مشاورین ما در تماس باشید.
بله، سولههای تیر ورقی به دلیل استحکام و پایداری بالای فولاد، بسیار مناسب برای مناطق بادخیز هستند
استفاده از رنگهای ضد زنگ، گالوانیزه کردن قطعات و پوششهای مقاوم به محافظت از سوله در برابر زنگزدگی کمک میکند
بله، بسته به محل احداث و کاربری سوله، ممکن است نیاز به اخذ مجوزهای ساختمانی از شهرداری یا نهادهای دیگر باشد